1. Opmerken
  2. Opmerken
  3. Opmerken

Flauw hè, maar dat is in feite wat je doet, wanneer je verdwaald bent in je hoofd, telefoon, of in contact met een ander. Wanneer je je niet kunt concentreren op je werk. Je merkt dat je zit te piekeren. Wanneer je op je telefoon door social media scrollt.

Snoep snaait terwijl je dat eigenlijk niet wilt, online shopt, gamet, in een moeilijk gesprek zit en niet goed meer voelt hoe het met je gaat…  ineens voel je dat je verkrampt zit en dat niet door hebt gehad.

Wat heb je nodig om te mediteren?

Vaak maken we meditatie voorwaardelijk. Wordt het iets heel Groots en Meeslepend.

Als ik klaar ben met werken, als ik de juiste omstandigheden heb, het goede muziekje, ontspanningsoefeningen via de app (nee, nu niet meteen naar die app gaan, geef dit blog even een kans ;))

Als ik de rust heb, dan ga ik de rust zoeken. Maar het opmerken kan altijd. Ook nu. Ik leer het je in drie stappen, doe je mee?

3 tips om simpel te mediteren Foto is van Brett Jordan via Unsplash.

Drie stappen om weer in het hier en nu te komen

Hoe kom je weer in het hier en nu? Ik leg het je uit…

1 | Volg je adem

Stop, voel je voeten op de vloer, je billen op de stoel of waar je dan ook op zit. En volg je adem even tijdens de volgende 3 in- en uitademingen.Via het voelen van je lichaam, kun je vaak terug naar het hier- en nu. Hoe voelt je adem, wat merk je op? Als het lastig is je voeten te voelen, trappel ze even heen en weer, wiebel met je tenen.

2 | Wat zie je en wat hoor je?

Kijk eens om je heen….. wat zie je, wat hoor je? Benoem het, hardop of hardop in je hoofd. En met zoveel mogelijk detail.

3 | Alles is oké

Merk je op dat het druk is in je hoofd? Dat je emoties ervaart? Gefeliciteerd, je mediteert! :)Je hoofd werkt. Je voelt veel. En daar is niets mis mee. Besef dat je niets aan jezelf hoeft te veranderen, niet aan wat je voelt of denkt… het is ok.

Als je merkt dat je gedachten ermee aan de haal gaan “O dit kan ik echt niet, veel te moeilijk”…”Ik ben echt te druk”,  is dat wat je kunt opmerken.  Het is allemaal ok.

3 tips om simpel te mediteren Foto is van Nik via Unsplash.

Hoe mediteer je goed?

Eigenlijk is mediteren niets anders dan vertragen en opmerken, zonder dat dit een nieuw “je best doen” wordt. Zonder meetlat wanneer je goed-beter-best vertraagt en mediteert.

Oefenen zonder einddoel, zonder vinkje of cijfer. Natuurlijk is het leuk als je ontspanning voelt, of helemaal Zen bent. Maar dat is niet het doel. Het doel is opmerken.

En het kan kan altijd: opmerken hoe het met je gaat. Jezelf daarvoor de ruimte geven. Of dat nu in een half uur is, of in 5 minuten zoals je net hebt gedaan.

Het is altijd goed. Met alles wat je opmerkt, ook alle irritante gedachtes en gevoelens.

Gewoon hoe jij bent, op dit moment.

Best bevrijdend toch?

Andere blogs lezen?

Ik heb nog meer blogs geschreven: