Je kent het wel, dat zeurende stemmetje dat kritiek heeft op hoe je het doet, wat je doet, wat je niet doet, hoe je eruit ziet. Dat je harder laat lopen dan goed voor je is, of juist tegenhoudt dingen te doen die spannend zijn.

In dit blog lees je wat je beter niet kunt doen om van die negatieve gedachten af te komen, en wat wel helpt er minder last van te hebben.

Ik neem je mee in mijn eigen reis

Een paar jaar geleden begon ik, na een opleiding in Acceptance and Commitment Therapy, te ontdekken hoe mijn kritisch verstand mijn leven bepaalde. In zo’n grotere mate dan ik tot dan toe beseft had. Ik had moeite met zelfzorg, vond dingen nooit goed genoeg, en durfde me veel minder te uiten dan ik van binnen wilde.

Met creatieve oefeningen ben ik daarna verder gegaan om het steeds beter te leren kennen, en er minder naar te luisteren. Ik gebruik dit om mezelf creatiever te uiten, en via creatieve oefeningen jou te inspireren ook dat verstand minder te laten bepalen wat je doet.

De basis: stoppen met vechten

Probeer niet positiever te worden, je gedachten te veranderen. Geen touwtrekken, maar het touw loslaten en gaan oefenen met die gedachten wel te hóren, maar minder serieus te nemen.

Die gedachten komen uit jouw verstand. Niet het deel dat logisch nadenkt, maar het kritische stuk. Dat wat altijd iets te zeuren heeft.  Je kunt het je “kritisch verstand” noemen.

Hoe krijg je minder last van je negatieve gedachten? Foto is van Mohamed Nohassi via Unsplash.

Hoe kan je minder luisteren naar je verstand en meer naar je hart?

Dit heeft mij de afgelopen jaren erg geholpen om mijn verstand minder serieus te nemen, en beter naar mijn hart te luisteren.

1 | Geef je kritisch verstand een naam

Niet van iemand die je kent, wel het type naam van een naar, irritant persoon die je typisch vindt passen bij jouw eigen kritisch verstand.

 2 | Maak een gekke stem van je eigen innerlijke stem

Spreek met de recorder van je foon in wat je kritisch verstand zegt, een paar keer met je eigen stem, daarna een paar keer met die gekke stem. Luister het terug, en voel het verschil in lading. Bijvoorbeeld de zin “Je doet het ook nooit goed”.

3 | Maak het groot

Schrijf met sierlijke letters op wat je verstand zegt. Maak er een feestje van, in kleur of type letters. Boven deze blog zie je hoe ik dat deed met wat mijn kritisch verstand vaak roept als ik in een groep mensen ben. “Ze moeten je niet, je hoort er niet bij!”

Losser komen van je kritische stem

Ik vond deze oefeningen best spannend om te doen, maar ze werken zo goed. Ze creëren afstand tussen jou en die kritische stem. Je gaat steeds meer doorhebben dat je die gedachten hébt, maar niet bént.

En door dat op te merken en er losser van te komen, kun jij vervolgens steeds beter vanuit je hart kiezen wat je wil doen, welke stapjes en stappen je wil zetten. Of wanneer je wil stoppen met iets. Omdat het goed genoeg is, en jij bepaalt wanneer dat is, niet je kritisch verstand.

Ik zou bijvoorbeeld oneindig lang aan dit blog kunnen doorschrijven als ik naar mijn kritisch verstandHet is nog niet goed genoeg” zou luisteren.

Andere blogs lezen?

Ik heb nog meer voor je geschreven: